Perspectief op School
  • nieuws
  • ons aanbod
  • onze klanten
  • onze partners
  • over ons
  • contact
  • inloggen
  • nieuws
  • ons aanbod
  • onze klanten
  • onze partners
  • over ons
  • contact
  • inloggen

Begeleiding heidag bij SWV Zuid-Holland West

POS ondersteunt samenwerkingsverbanden en schoolbesturen niet alleen met data-gedreven inzichten over passend onderwijs via haar platform, maar ook met strategische begeleiding. Begin december begeleidden strategisch directeur Joris Elbers en relatiebeheerder Jan van der Worf een heidag bij SWV Zuid-Holland West. De heidag stond in het teken van het werkveld en het vergroten van hun cirkel van invloed. Het was waardevol om het SWV een heldere basis en zicht op hun plek binnen het werkveld te verschaffen. We zijn er van overtuigd dat SWV Zuid-Holland West hierdoor mooie vervolgstappen gaat zetten.

Begeleiding heidag SWV Zuid-Holland West

POS ondersteunt samenwerkingsverbanden en schoolbesturen niet alleen met data-gedreven inzichten over passend onderwijs via haar platform, maar ook met strategische begeleiding. Deze begeleiding kan uiteenlopen van het opstellen van kwaliteitsplannen in de vorm van het ondersteuningsplan en het jaarplan, tot het herijken van de afspraken van (basis)ondersteuning, tot gezamenlijk het gesprek aangaan met behulp van inzichten. Verder verzorgt POS ook ondersteuning bij speciale verzoeken, zoals de inhoudelijke begeleiding van een heidag.  

SWVZHW – Inclusief onderwijs stimuleren vanuit een eigen plek binnen het werkveld 
Begin december begeleidden strategisch directeur Joris Elbers en relatiebeheerder Jan van der Wolf van POS een heidag van het samenwerkingsverband voor voortgezet onderwijs in de regio Den Haag: SWVZHW. De dag stond in het teken van het werkveld en het vergroten van hun cirkel van invloed. Overkoepelend werd er gekeken naar de koppeling van enerzijds de missie en visie en uitdagingen voor de toekomst en anderzijds het werkveld met het netwerk. Vanzelfsprekend hierbij is dat de stimulatie van inclusief onderwijs in de eigen regio een steeds belangrijkere rol speelt.  

Rode draad en invulling  
De dag startte vanuit de kernkwaliteiten van het SWV. Binnen de hechte samenwerkingscultuur wordt er vanuit vertrouwen planmatig gewerkt aan de realisatie van doelen, ambities en afspraken over de samenwerking binnen passend onderwijs. Middels een aantal werkvormen werd duidelijk dat het SWV de regio graag wil inspireren en gezamenlijk mee wil nemen om inclusief onderwijs te realiseren, vanuit een concrete collectieve ambitie. Cruciaal hierbij zijn de verschillende rollen en de positie van het SWV binnen het netwerk. Daarom is het ook waardevol om de gehele netwerkorganisatie en actoren in beeld te brengen, waarbij voortdurend wordt teruggegrepen op de verschillende rollen zoals het individu, het team en het SWV. Via deze weg werd gezamenlijk een overzichtelijke basis gelegd om de invloed en betrokkenheid uiteindelijk te kunnen vergroten en daarmee de concrete weg naar inclusief onderwijs te plaveien.  

Resultaten en vervolgstappen 
De heidag leverde SWVZHW niet alleen een dieper inzicht op over inclusief onderwijs eveneens de voortrekkersrol die het SWV hierin kan en wil nemen. SWVZHW kreeg namelijk na afloop een aantal concrete opbrengsten van de dag overhandigd die als handvat benut zullen worden om de uitgesproken vervolgstappen te zetten.  

De presentatie van de dag kan hierbij als leidraad worden genomen, om vervolgens gebruik te maken van…  

  • …het verslag – voor verdieping en uitgewerkte opmerkingen/zienswijzen; 

  • …de formats van POS – bij de aanpak rondom het verder inzichtelijk maken van de netwerkorganisatie en het gebruik om beleid over inclusief onderwijs op te stellen/uit te voeren; 

  • …de Inclusieladder van Sardes – voor het voeren van de vervolggesprekken over de betekenis en definitie van de individuele/teambrede/gezamenlijke ambitie omtrent inclusief onderwijs. 

Reacties op de begeleiding 
Vanuit POS hebben wij genoten van de bevlogenheid, openheid en scherpte van de deelnemers tijdens de heidag. SWVZHW bestaat uit een gebalanceerd team dat voortdurend de samenwerking met het netwerk wil versterken. Een mooie basis om de volgende stappen te zetten naar inclusief onderwijs. Namens POS willen we Rob van Haren en Bregje van den Berg van SWVZHW van harte bedanken voor de voorbereiding en inzet tijdens de dag. De deelnemers gaven na afloop van de heidag aan dat de gelaagdheid van de presentatie, de diverse werkvormen en de theorie een kader bieden om concrete vervolgstappen te gaan zetten. Voorafgaand aan de dag werd er op een verassend perspectief gehoopt, welke ook is verkregen. Tot slot werd het tempo met daarbij de ruimte om te praten en het concreet maken van hetgeen dat werd besproken, de manier van beschouwing en de persoonlijke touch zeer gewaardeerd tijdens de heidag. 

Interesse? 
Heb je interesse in begeleiding door POS? Neem dan contact op met Jan van der Wolf (jan.van.der.wolf@perspectiefopschool.nl of 06-18756999) of doe navraag bij je POS projectcoördinator.